Dag 2: Dag van de Leraar

Vandaag staat alles in het teken van film en is het de Dag van de Leraar. Een mooie dag om stil te staan bij iedereen die in of met het onderwijs werkt, want zonder hen geen onderwijs. Benieuwd naar de inspirerende activiteiten die vandaag op het programma stonden? Lees dan snel verder!

Focus op film

Het was een vol programma vandaag in de Flint met het filmevent ‘Focus op Film’, georganiseerd door de Nationale Onderwijsweek en het Netwerk FilmEducatie. De dag werd afgetrapt door Ester Gould en Sarah Sylbing, de regisseurs van de documentaireserie Klassen. Deze documentaireserie over een school in Amsterdam-Noord deel veel opwaaien in onderwijsland. Met hun documentaireserie brengen zij een heel actueel thema aan het voetlicht, namelijk kansenongelijkheid. Tijdens de masterclass vertelden zij over de totstandkoming van Klassen en het maken van documentaires.

Ook is vandaag, uit een selectie van 5 genomineerden, de winnaar bekendgemaakt van de Nationale Onderwijsfilm, waarnaar deze vertoond werd in De Flint.

Vakjury winnaar: De Schooltuin, over een groep kinderen die aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Lees het juryrapport.

Winnaar publieksprijs: ‘Zouden ze het weten’, over juf Magalie die na jaren weer voor de klas staat nadat ze onterecht is beschuldigd voor kindermisbruik.  Met alle lof voor regisseur Kim Faber.

Andere kanshebbers waren ‘100 dagen voor de klas’ en ‘Klassen.

Meet-up kansengelijkheid

In de Sint Joriskerk werd direct na de masterclass Klassen een meet-up georganiseerd over kansengelijkheid. Hoe is het gesteld met kansenongelijkheid in Amersfoort? Hoe ervaar je kansenongelijkheid tijdens jouw werk? En wat kun jij doen om ons onderwijs kansrijker te maken? Hierbij was er focus op twee deelthema’s, de grote oversteek en hoge verwachtingen. In groepen gingen de deelnemers tweemaal uiteen om ervaringen te delen en concrete actiepunten op te stellen.

De sessie werd geleid door docent en programmamaker Karim Amghar en was ook online te volgen.

Gedrag en educatie

In een bomvolle zaal in de Flint met ouders en professionals gaf Samenwerkingsverband De Eem in de avond een sessie over het gedrag van kinderen. Ingrid van Essen liet iedereen ontdekken hoe je anders en ‘achter’ het gedrag van kinderen kan kijken. Want kinderen zijn zoveel meer dan hun gedrag alleen.

En ook vandaag was er een boeiende SLO kennissessie met meer dan 100 deelnemers. Dit keer over educatie en onderwijs aan jonge kinderen.

Nieuws